Ми радимо, ви сачувајте

MojaRakovica7

Линкови

Sportski centar Rakovica

Grad_Beograd

 

 

Opstina_Rakovica

 

Infostan

 

Gradske_pijace

 

Zelenilo

 

 

Ukoliko su vam potrebne polovne auto gume onda je taj sajt pravo mesto za vas izbor jer na jednom mestu mozete pronaci prodaju polovnih guma iz uvoza, zimske, letnje, all season, za auto i kombi.

Ukoliko volite da izlazite u Beogradu onda je splav Port dobar izbor jer vas očekuju najbolje svirke i najbolji noćni život do jutra. A ako želite da u toku letnje sezone odete na odmor do Crne Gore i pronađete najpovoljniji autobuski prevoz posetite www.autobuskiprevoz.com gde se možete informisati ali i kupiti autobusku kartu..

Nova godina se bliži i svakako je potrebno da na vreme odaberete novogodišnji doček po vašoj meri. Na gdeizaci pogledajte sve dočeke nove godine u Beogradu!

Klub restoran u okviru Beton Hale Klub Komitet. Ukoliko volite klubove, odnosno Beton halu onda je klub Kasina pravi izbor za vas.

Beograd je dobio novo mesto za noćni provod, u pitanju je splav Leto, a sigurno je da će vrlo brzo postati jedno od omiljenih mesta za izlazak.

Treći vek Rakovice

subota, 17. novembar 2012

Rakovica danas Današnje gradsko naselje Rakovica počinje da se formira krajem 19. i početkom 20. veka, zahvaljujući izgradnji železničke pruge kroz Srbiju. Po završetku pruge 1884. godine, podignuta je provizorna vozna postaja u Topčiderskoj dolini, odnosno mala železnička stanice koja dobija službeni naziv “Rakovica”. Otada Rakovica postaje zbirno ime za niz lokacija i geografskih odrednica u dolini reke Topčiderke. Reč je o mestima čija imena, kao što su Muminovac, Krečane, Rujice, Vodice, Miljakovac i druga, postoje još iz turskog doba.

Procenjuje se da danas u gradskoj opštini Rakovica, podeljenoj na 18 mesnih zajednica – od Resnika u podnožju Avale do naselja "Stari Košutnjak" ispod Dedinja - živi oko 110.000 stanovnika. Deo koji se uobičajeno naziva Stara Rakovica prvobitno je jezgro iz koga se i oko koga se razvila današnja opština.

Najstarija naselja na teritoriji opštine su sela Kneževac i Resnik. Oba se pominju još u turskim katastarskim knjigama iz prve polovine 16. veka. Pored njih, turski popisi tog vremena pominju i druga, danas nepostojeća naselja, kao što su sela Hum i Dolac, prvo u blizini Kneževca, negde prema Kijevu ili Resniku, a drugo na obali Rakovičkog potoka, verovatno blizu mesta  gde se danas nalazi manastir Rakovica.

Industrija aeroplanskih motora u Rakovici (sadašnji IMR)Za istoriju Rakovice od posebnog je značaja Kneževac, koji se pod tim nazivom prvi put javlja u turskom popisu iz 1560. godine. Do tada se ovo selo u istorijskim izvorima pominje pod imenom Humska. Veliki deo današnje rakovičke opštine pripadao je u 19. veku ataru sela Kneževac, uključujući i onaj deo Topčiderske doline u kojem će nići naselje Rakovica. U to vreme Kneževački atar se nalazio u sastavu Žarkovačke opštine, koja je bila sastavni deo Vračarskog sreza, administrativno formiranog 1856. godine. Krajem 19. veka obrazovana je zasebna Kneževačka opština, u čijem će sastavu Rakovica biti sve do 1929. godine, kada je izdvojena iz nje i priključena Upravi grada Beograda.

Oblik pravog naselja Rakovica poprima dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka jer Kneževčani masovno parcelišu i prodaju svoja imanja naseljenicima koji zidaju letnjiikovce, ali sve češće i porodične kuće. U tom periodu se pored Stare Rakovice obrazuju i neka druga naselja današnje rakovičke opštine, kao što su Železnička kolonija u Košutnjaku i Miljakovac. Na ovaj način Rakovica dobija izgled relativno urbanizovane prigradske četvrti i takva će biti do izbijanja Drugog svetskog rata.

Do 1974. godine Rakovica je bila u sastavu opštine Čukarica. Otada funkcioniše kao samostalna opština koja se prostire na 4.647 hektara, od čega urbanizovano područje obuhvata oko 3.000 hektara. Nekadašnje glavno izletište Beograđana, a potom industrijska zona grada, nalazi se na jugu Beograda i graniči se sa opštinama Voždovac, Čukarica i Savski venac.

 
free pokerfree poker
2012 Poslovni centar Rakovica.
Sva prava zadrzana